Kunst- en cultuurgeschiedenis najaar 2020

De cursus wordt gegeven door Carla van Bree in de grote zaal van De Walnoot van 10.00 tot 12.00 uur. Het onderwerp van deze najaarscursus is ‘kunstenaarsparen’. In de winter 2020-21 organiseert het Drents Museum in Assen een tentoonstelling rond het werk van Frida Kahlo, aan haar zullen we dus veel aandacht besteden.

 

Kunstenaarsparen
Samen in liefde en werk. De kunstenaarsparen Frida Kahlo en Diego Rivera, Robert en Sonia Delaunay, Josef en Anni Albers en Max Ernst, Leonora Carrington en Dorothea Tanning beïnvloedden elkaar maar ontwikkelden ook hun eigen werk. Ze waren actief als (monumentaal) schilder, beeldhouwer en toegepast vormgever. Hun carrières speelden zich grotendeels af aan het begin van de 20e eeuw en na de Tweede Wereldoorlog en waren belangrijk binnen de ontwikkeling van de moderne kunst. We bespreken het werk van de afzonderlijke kunstenaars maar kijken natuurlijk ook naar wat ze samen tot stand brachten.

Dinsdagmorgen 15 september
Robert en Sonia Delaunay: Frans-Russisch koppel, vanuit een kubisme-variant ontwikkelden zij een kleurrijke abstracte beeldtaal, Sonia ontwierp ook textieldessins en kleding, o.a. voor het Nederlandse warenhuis Metz&Co.

Dinsdagmorgen 13 oktober
Josef en Anni Albers: Bauhaus-paar, ontwerpers van abstracte weefpatronen en moderne meubels, alles volgens de strenge logica van ‘vanuit de techniek ontstaat de vorm’.

Dinsdagmorgen 10 november
Frida Kahlo en Diego Rivera: zíj wereldberoemd in Europa als surrealiste met sterk autobiografisch werk, híj wereldberoemd in Mexico en de Verenigde Staten als maker van monumentale socialistische muurschilderingen.

Dinsdagmorgen 8 december
Max Ernst, Leonora Carrington, Dorothea Tanning: de surrealist Max Ernst had meerdere relaties (na elkaar, dat wel) met kunstenaressen binnen zijn kring. Carrington en Tanning zijn van betekenis voor het late surrealisme, met sprookjesachtige vervreemdende schilderijen; Tanning maakte daarnaast ook ruimtelijk werk met een sterk lichamelijke uitstraling. Ernst bouwde een breed oeuvre op met schilderijen, collages en ruimtelijk werk.

Tijd:  op de dinsdagen van 10.00 – 12.00 uur. Data zie boven. 
Locatie: Gemeenschapshuis de Walnoot Reginahof 2, Boxtel (grote zaal)
Cursusleider: Carla van Bree
Kosten: € 38,00. (inclusief 2 x koffie/thee en uittreksels per email). Te betalen op rekeningnr.: NL25RABO0102488932 t.n.v. Vrouwengilde Boxtel o.v.v.  ‘cursus kunstgeschiedenis’.
Aanmelden: bij Henriëtte van Vossen, bij voorkeur per email henriettevv@hotmail.com of tel. 0411-676762.