De Tulp, 1594-1994 400 jaar bloeiende kunst 16 oktober 2019

 

De voorliefde voor en de invloed van de tulp is in de afgelopen 400 jaar bijzonder groot geweest. Aanleiding genoeg om de tulp als een bloeiend symbool in een kunstzinnig licht te plaatsen. 

In het buitenland wordt de tulp met Nederland geassocieerd, maar de tulp is een symbool van twee naties: Nederland én Turkije.
De herkomst van de tulp is Klein-Azië. In ons land ontstaan de eerste kwekerijen in Leiden; het begin van een florerende tulpenhandel. De tulp werd “big business”.
De tulp heeft al snel haar invloed doen gelden in de kunst.
Vooral in de 17de eeuw was er een enorme productie van onder meer:

  • Tulpenboeken: er zijn er ca. 30 bekend,
  • Gebruiksvoorwerpen waarop de tulp als versieringsmotief staat afgebeeld, zoals meubels, tegels, maar ook glas in lood,
  • Schilderijen met uitbundige boeketten, waarin veel tulpen zijn verwerkt, speciaal de kostbare en zeldzame variëteiten, of schilderijen met afbeeldingen van de tulpomanie in de vorm van persiflages of satirische voorstellingen,
  • “Tulpenvazen”: bloemenpiramides met slechts enkele openingen voor de zeldzame en zeer kostbare bloemen, bestemd om binnenshuis te worden tentoongesteld.
  • Emblemen in de poëzie,
  • Landkaarten en architectuur-afbeeldingen waarop de plaats van de voornaamste bollenkwekers en de landschappelijke indeling van de tuin waren te zien.

Maar wat gebeurt er in de 18de en 19de eeuw met de tulp in de kunst?
Winnifred Planjer zal u er alles over vertellen.

 

Datum: woensdag 16 oktober 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur
Locatie: gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, tel.: 0411-673485
Spreker: Winnifred Planjer
Toegang: € 3,00 incl. 2 x koffie/thee
Belangstellenden zijn welkom. Toegang introducés € 6,00 incl. 2 x koffie/thee