Wezen en waarde van het dialect 13 november 2019

 

De lezing vangt aan met de algemene verschillen en overeenkomsten tussen taal en dialect. Vervolgens wordt ingegaan op het Brabantse dialectlandschap. Brabantse dialecten zijn immers niet allemaal hetzelfde, in Boxtel en omgeving spreekt men heel anders dan in Bergen op Zoom, Budel of Boxmeer. Welke kenmerken maken dialecten verschillend en waar komen die verschillen eigenlijk vandaan?

Al meer dan honderd jaar constateren onderzoekers dat onze dialecten met uitsterven worden bedreigd. Al die tijd al waarschuwt men voor dialectverlies en taalschaamte. Anderzijds is er nog nooit zoveel in het dialect geschreven en gezongen als in de laatste decennia. In hoeverre is dialect in gevaar?

Jos Swanenberg (Gemert 1968) is bijzonder hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur aan de Universiteit van Tilburg en adviseur voor de stichting Erfgoed Brabant is ‘s-Hertogenbosch. Daarvoor was hij een van de redacteuren van het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen over dialect in Noord-Brabant.

 

 

Datum: woensdag 13 november 2019
Tijd: 20.00-22.00 uur
Locatie: gemeenschapshuis De Walnoot, Reginahof 1, tel.: 0411-673485
Spreker: Jos Swanenberg
Toegang: € 3,00 incl. 2 x koffie/thee
Belangstellenden zijn welkom. Toegang introducés € 6,00 incl. 2 x koffie/thee